7 Nisan 2013 Pazar

Dikenli incir , tropikal tat :)))

          Geçtiğimiz haftalarda baharın gelişiyle ısınan havaları görünce iş yerinde öğlen yemeğinden sonra arkadaşlarla kahve molası verdik.Açılışı yaptık artık her öğlen kahve faslı: ) Bu  esnada gözümüze takılan kaktüs meyvesi olan dikenli incir tam olgunlaşmamış olmasına rağmen bize kısmet oldu :) 
      İlk kez Antalya'da tattığım dikenli incir,  kaktüs ağacı  ve dikenlerin arasında adeta sır  bir lezzet. İnanamadım yediğimde, tropikal bir tat...Olgunlaşmış dikenli incir sarı ve turuncu renklerde oluyor. Meyvesi çok güzel ama dikenlerinden dolayı soyması baya zahmetli.Yazlık yerlerde soyulmuş ve buzun üstünde satılıyor genelde.O sıcak yaz günlerinde tropikal tadı ve soğukluyla biraz serinletiyor yiyenleri.Tatmayanlar  için denk geldiğinizde denemenizi tavsiye ediyorum...
             Gelelim bizim incire , olmadığını bildiğimiz halde benim ve aramızda daha önce tatmış olanların tecrübesiyle alıp yemeye karar verdik.Arkadaşlardan soyup servis konusunda deneyimli olanların yardımıyla ham haliyle yedik     bu senenin ilk dikenli incirini. Aslında buda şöyle oldu geçen yaz görüp yiyelim deyip unutmuştuk.Bu senede ya unutursak diyerekten ilk gördüğümüz inciri kopardık :))))) Ham olduğu için çok mayhoş bir tadı olacağını düşündüm ama mayhoş değildi.Tatlı da değildi.Daha olmamış tatsız tutsuz birşeydi :) Bahsettiğim gibi ham olduğu için rengide sarı veya turuncu değildi henüz,  mor gibi bir rengi vardı. Kestikten sonra gördük ki içi daha da canlı bir renk. O rengi görünce doğal gıda boyası bu yaaaa acaba  bununla neye renk versem ki diye düşünmedim değil :) Sizce neler renklendirebilir var mı bir önerisi olan?

Yaz gelsede yesekkkk :)) Antalya , Bodrum ve Ege'de sık sık karşılaşmak mümkün. İstanbul'da ise Adalara geliyormuş diye duydum tatmak isteyenler adalarda bulabiliriz belki bu yaz :)))


İşte bizim dikenli incir ve başına gelenler :)


Bu da olgunlaşmış lezzetli bir dikenli incir görüntüsü.


Daha detaylı bilgi için , meraklısına....

           Adana ve Mersin'de kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen, bu yönüyle tamamen organik bir meyve.
  Botanik adı Opuntia ficus-indica‘dır. Pek çok türü bulunan kaktüs bitkisidir. 5-10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvesi vardır.
C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, bağırsakları çalıştırma ve açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanların gözdesi bir bitki. Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunulan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilebiliyor. Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incir, halk arasında Hint inciri ve Frenk inciri olarak da biliniyor.
Dikenli incirin hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organikdir.


Tropikal tatları sevenler, yiyenler ve tavsiye edenler kimler yorumları alayım :))))


3 yorum:

  1. Ben Fas'da yaşıyorum ve burada bolca var. Tanesi 1 Dirhem (30 Kuruş) İlk defa arkadaşımın ısrarı üzerine yedim ve istemeyerek yedim ancak ikinci seferde arkadaşımı zorla götürdüm :) Çatlarcasına yemek yiyorum, üzerine de 2 tane frenk inci ve inanılmaz bir rahatlama oluyor. Ve bağırsakları da ilk defa yormadan çalıştıran bir mucize ile tanıştım diyebilirim. Kesinlikle çok sağlıklı ve lezzetli, herkese tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil
  2. Ben Fas'da yaşıyorum ve burada bolca var. Tanesi 1 Dirhem (30 Kuruş) İlk defa arkadaşımın ısrarı üzerine yedim ve istemeyerek yedim ancak ikinci seferde arkadaşımı zorla götürdüm :) Çatlarcasına yemek yiyorum, üzerine de 2 tane frenk inci ve inanılmaz bir rahatlama oluyor. Ve bağırsakları da ilk defa yormadan çalıştıran bir mucize ile tanıştım diyebilirim. Kesinlikle çok sağlıklı ve lezzetli, herkese tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil
  3. Ben Fas'da yaşıyorum ve burada bolca var. Tanesi 1 Dirhem (30 Kuruş) İlk defa arkadaşımın ısrarı üzerine yedim ve istemeyerek yedim ancak ikinci seferde arkadaşımı zorla götürdüm :) Çatlarcasına yemek yiyorum, üzerine de 2 tane frenk inci ve inanılmaz bir rahatlama oluyor. Ve bağırsakları da ilk defa yormadan çalıştıran bir mucize ile tanıştım diyebilirim. Kesinlikle çok sağlıklı ve lezzetli, herkese tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil