17 Ocak 2014 Cuma

Çakma Kestane Şekeri | Festane Şekeri

            

 Beni tanıyanlar kestane ve kestane şekerini nasıl sevdiğimi çok iyi bilirler. Geçenlerde canım istediğinde acaba nasıl yapılıyor ki diye araştırırken , çakma kestane şekeri ( Festane Şekeri )  tarifi ile karşılaştım. Festanenin F side fasulyeden geliyor. Ama ben evde olan barbunyayı kullanayım dedim , barbunyadan yaptım ki bence çok daha isabetli oldu fasulyeye göre. Rengi kestaneye daha yakın çünkü. Birde malum bu aralar fasulyenin kilosuda almış başını gitmiş durumda :)
        Evde barbunya vardı , tarifte kolay olunca bir deniyeyim dedim. Yaptım ama geç saat olduğu için yemedim. Ertesi günde evde olmadığımız için birgün sonra tatmak nasip oldu. Buzdolabında iyice dinlenmiş ve harika görünüyordu. Şansa tadına bakma işini eve gelen misafirlerle yaptık. Annemle birbirimize bakışıp gülüştük ve ikram ettik. Bayıldılar bayıldılar. Eee nasıl olmuş kestane şekeri ilk kez denedim dediğim de ise; "Harikaaa yaaaa"  diye cevaplar aldım. Sonra patlattım olayı barbunyadan yaptım dedim. Suratlarında bir şok ifadesi " Yok Artık! " dediler. Barbunya ne alaka falan oldular. Barbunyadan yaptım dedim kestanenin zerresi yok içinde. Ama çok benziyor ya , nasıl olur falan gibi şaşkınlıklar eşliğinde bir güzel yemeye devam ettiler. Tabi büyük bir beğeniyle yenilmeside beni acayip mutlu etti :)))))) Kestane şekeri tutkunları kesinlikle denemeli!!!

Şimdi gelelelim tarife...



     Benim internetten araştırdığım ve gördüğüm tüm tariflerde belirtilen margarin oranı  (125gr.) aynıydı. Ve bende ilk deneme olduğundan tarife göre yaptım. Ama kesinlikle çok fazla olduğuna karar verdim. İnanılmaz yoğun bir margarin tadı vardı. Bundan sonra hayatta o kadar koymam. Sıcakken bu yenmez bile dedim yani. Neyse sonra benmari usulü erittiğim çikolatalarla kaplayıp dolaba koydum .Soğudunda yenebilir diye. Cidden bir güzel yendi :))) Ama margarin tadını ben bildiğimden belkide inanılmaz hissettim. Kimse bişey söylemedi sıcakken daha bariz hissediliyordu , soğuduğunda o kadar kalmamış. Afiyetle yedik :)

Malzemeler;

3adet  yumurta 
50 gr tereyağı (oda sicakliginda)
2 subardağı şeker 
2 su bardağı çekilmiş ceviz 
2 su bardağı kuru fasulye 
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı:

     Fasulyeleri haşlayıp , suyunu süzüp, blendardan geçiriyoruz. Sonra diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Baya sulu bir kıvam oluyor. Un ilave etmiyoruz. Tüm malzemeleri karıştırıp çelik bir tepsiye koyup, 150 derecede 1 saat pişiriyoruz. Çok geniş bir tepsi olursa ince bir tabaka olup yanabilir , karışım çok fazla olmuyor çünkü .Karşılaştığım tariflerde borcamda pişirilmemesi tavsiye edilmiş.  Bu yüzden yuvarlak orta boy saklama kaplarında pişirdim ben. Piştikten sonra biraz soğumaya bırakın. Ben bu sırada çikolataları erittim benmari usulü. Daha sonra festane şekerini ceviz büyüklüğünde yuvarlak  toplar haline getirdim. Erittiğim çikolataya batırıp , tabağa dizdim. Sonrada buzdolabına bekletip , ertesi günde afiyetle yedim. Ben çok sevdim bundan sonra  50gr. margarinle kesin sık sık yaparım  :) Afiyet olsun...



Sizce nasıl görünüyor ???




5 yorum:

Adsız dedi ki...

Hahahhaa kırk yıl düşünsem aklıma gelmez , süper görünüyor bende ilk fırsatta deneyeceğim , teşekkürler :)

Mutfakfelsefem dedi ki...

Süper süper süper. . kesinlikle yapacağım. . Ellerine, yüreğine sağlık. . Bende bloğuma beklerim. . Sevgilerimle. .

Tubişçe İşler dedi ki...

Hoşgeldiniz Hatice Hanım :))) Bence de kesinlikle denemelisiniz. Hafif ve lezzetli bir tat :))) Her zaman beklerim...

Adsız dedi ki...

I think this is one of the most significant information for me.
And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is perfect, the articles is
really great : D. Good job, cheers

Check out my blog ... web page []

Tubişçe İşler dedi ki...

Thank you very much. This nice comments made me happy. I always wait :)))