10 Nisan 2013 Çarşamba

Tahinli enfes tatlı...

          Daha önce birkaç kez yediğim ve tadına doyamadığım çıtır çıtır hafif bir tatlı.Bir arkadaşımda yiyip acayip beğenmiştim.Normal de baklava ve şerbetli tatlılılarla pek aram yoktur ben sütlü ve hafif tatlıları severim.Bu sütsüz :) yufkadan ama şerbetsiz bir tatlı...Arkadaşlarım gelecekti onlara bu güzel tatlıyı ikram edeyim düşüncesiyle birde ben deniyim dedim sıvadım kolları :) Herkesede tavsiye ederim çok basit hemde inanılmaz lezzetli...




Gelelim tarifine :)


Malzemeler:

Baklavalık yufka
2-3 adet elma
Tarçın
Ceviz veya fındık içi
Tahin
Şeker 

Üzeri için pudra şekeri


Yapılışı;


         Elmaları rendeleyip içine bir tatlı kaşığı tarçın ve göz kararı şeker koydum.Ben genelde ölçülü yapmıyorum.Şeker zaten söz konusu olan,  sizler az ya da çok şekerli sevmenize bağlı olarak şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.Azıcıkta su ilave ederek birazcık pişiriyoruz.
            Yine kenarda farklı bir tabakta bir su bardağı tahin ve 1 çay bardağı sıvı yağ ve toz şekeri karıştırıyoruz.Daha fazla yapacaksanız  oranları arttırabilirsiniz.
           Baklavalık yufkayı alıyoruz.Bu yufka oldukça ince ve uzun süre açıkta kalırsa kuruyup çatlıyor bilginiz olsun bu yüzden çıkardığınız yufkayı hemen sarıp , kesip , tepsiye dizmenizi  tavsiye ederim.Tatlıyı sarmaya başlamadan önce tepsiye yağlı kağıt serip hazırda tutarsanız  sardığınız yufkayı hemen kesip , kurumadan yerleştirmeniz açısından kolaylık olacaktır.Ben ilk yaptığımda sardığım yufkaları kenarda biriktirip en son kesip öyle tepsiye yerleştirdiğimden yufkaların çatladığını bizzat deneyimledim.İlk deneyimimden sonra artık tecrübeli olarak   hemen sarıp , kesip, tepsiye yerleştiriyorum. Sonra yeni bir yufkayı sarmaya başlıyorum :)
          1 yufkayı alıp üzerine tayin karışımını sürüyoruz, tüm yufkaya iyice yaydıktan sonra üzerine bir kat daha yufka seriyoruz.Daha sonra iki kat olan bu yufkamızın saracağımız ucuna elma karışımından azıcık koyup , tüm yufkaya bolca fındık döküp başlıyoruz sarmaya.Sarma işlemi ne çok gevşek , ne de çok sıkı olmasın tok bir şekilde sarmanızı öneririm. Sonra sardığımız bu yufkayı şekil 3 teki gibi kesiyoruz. Kimileri yan yan kesiyor şekli size kalmış ben düz kestim.İç malzememiz bitene kadar bu şekilde sarıyoruz. En son fırına vermeden önce üzerlerine bu tayinli karışımdan azcık azcık kestiğimiz dilimler üzerine sürüyoruz. Eğer ki karışımınız yetmezse , üzerine sürmek için çok az daha hazırlayabilirsiniz. Sonra 180 derece ısınmış fırına veriyoruz.Ben çok kızartmadan almanızı öneririm.Çok çabuk pişiyor, gözünüz fırında olsun ben bir postasını epeyce kızarttım.Çok fazla kızarmadan yenmesini tavsiye ederim.Ve enfes tatlı hazır.Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.Bu kolay ve leziz tatlıyı şiddetle tavsiye ediyorum:)) Afiyet olsun...



Sevde ve Esengül bize gelemeyecekleri için bu lezzeti kaçırdılar :))))

6 yorum:

sevde dedi ki...

harika görünüyoo canmm bnmm ellerine sağlık tadına bakmak için can atıyorum :p :))))

Tubişçe İşler dedi ki...

Üzgünüm Sevde gelemeyerek kaçırdın bu lezzeti canım.Ama aklında olsun misafirilerine yapabileceğin pratik ve çok lezzetli bir tatlı :)

Unknown dedi ki...

Arkadaşımda yemiş ama tarifini alamamıştım , ne iyi ettin bizimle paylaşarak :)
Eline sağlık can çok güzel görünüyor , denemeye değer :)

Tubişçe İşler dedi ki...

Hafif bir tatlı çıtır çıtır yeniyor afiyetle..Bence de denemelisiniz :)

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Nefis.Gecenin bu saatinde canım çekti.Ellerine sağlık canım Blogunu takibe aldım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler..

Tubişçe İşler dedi ki...

Gerçekten nefisti,pratik hemde tavsiye ediyorum..Her zaman beklerim teşekkürler:)